Gewapende grondconstructie bij de Maeslantkering

Date: april 16, 2024

Een bijzonder project uit de oude doos. Bij de bouw van de Maeslandtkering is in 1996 al gebruik gemaakt van een Tensar gewapende grondconstructie als onderdeel van de hoofdwaterkering. Tussen het bedieningsgebouw en de geleidetoren op het zuidelijk deel van de kering is een opening van 12 m breed met een gewapende grondconstructie dicht gemaakt. De gewapende grondconstructie moet in staat zijn om 5 m waterverschil te kunnen keren. In die tijd waren er in Nederland nog geen richtlijnen hoe een gewapende grondconstructie moest worden berekend. In Duitsland was toen net een toelating (Zulassungsbesheid) uit van het Deutsches Institut für Bautechnik uitgekomen. Aan de hand van deze ontwerpwijze is het ontwerp gemaakt voor deze kering in gewapende grond. Dit is ook het eerste project in gewapende grond in Nederland wat door een Plaxis analyse is getoetst door de projectorganisatie BMK (Bouwcombinatie Maeslandtkering). 

Het ontwerp van de gewapende grondconstructie is opgebouwd uit een toets voor de externe stabiliteit, zoals glijden, draagkracht, kantelen en een glijcirkel achter de gewapende grondconstructie. Deze toets bepaald de lengte van de geogrid wapening. Conform de two-part wedge mehtode uit het Zulassungsbesheid is de sterkte van de geogridwapening en de vertikale laagafstand tussen de geogrid lagen berekend. Dit is gedaan met een door Tensar ontwikkeld computerprogramma WinWall:

De bekleding bestaat uit een ter plaatse gestorte volle hoogte wand van 12 m breed en 8 m hoog. Op de posities die uit het ontwerp komen zijn korte stukken geogrid ingestort in het ter plaatse gestorte betonpaneel.  


Na uitharding is aan de mee ingestorte hijsvoorzieningen het paneel op zijn plaats gezet.
 

Bij de aansluiting aan de geleidetoren en het bedieningsgebouw zijn kunststof slabben aangebracht voor de waterdichting.


Hierna zijn de benodigde geogrids van het type SR110 met een steekstaafverbinding (bodkin) aan de ingestorte stukken geogrid gekoppeld.


Uit oogpunt van stabiliteit en de golfbelasting is de gehele gewapende grondconstructie met menggranulaat aangevuld.