Asfaltwapeningssystemen

Asfaltwapening

Scheurremmende oplossingen

Scheuren in een asfaltlaag verminderen de stijfheid van een verharding en zorgen ervoor dat water kan binnendringen. Hierdoor zal de funderingslaag en de ondergrond worden verzwakt, wat leidt tot zowel verdere verslechtering als permanent verlies van sterkte. Een conventionele herstelmaatregel is het aanbrengen van een nieuwe asfaltoverlaging, op het bestaande oppervlak of na frezen van toplaag. Hoewel dit een beetje extra levensduur kan bieden, wordt het reflecteren van scheuren alleen maar beperkt vertraagd en verschijnen ze snel weer.

Wanneer echter een asfaltwapeningssysteem wordt aangebracht, worden de prestaties van de overlaging drastisch verbeterd, en de onderhoudskosten aanzienlijk verlaagd. Tensar biedt een groot assortiment aan asfaltwapeningen die u kunnen helpen om scheurdoorgoei af te remmen. Ons team staat klaar om u te ondersteunen bij uw selectie van de beste keuze voor uw project.

 

Wat veroorzaakt de scheuren?

Scheuren kunnen ontstaan door; a) bestaande scheuren of voegen in de ondergrond (reflectiescheuren), b)  thermische beweging van ondergronden of c) uitzetting en krimp van de ondergrond. Overmatige buiging van het wegdek onder verkeersbelasting kan ook leiden tot vermoeiingsscheuren in het asfalt.

Hoe functioneren en helpen asfaltwapeningen?

Asfaltwapeningen kunnen een versterking [R] bieden om scheurdoorgroei af te remmen, de optredende spanningen te spreiden [STR] en een barrière vormen [IB] tegen het binnendringen van vocht. Het versterken c.q. (structureel) wapenen met een asfaltwapening zal de levensduur van de asfaltverharding verbeteren door het ontstaan en de doorgroei van vermoeiingsscheuren te vertragen.

Wat zijn de functies binnen een asfaltwapeningssyteem?

Asfaltwapeningen kunnen zorgen voor:

  • Versterking c.q. wapening [R]: treksterkte en stijfheid te geven aan een asfaltlaag.
  • Spanningspreiding [STR]: enige beweging tussen asfaltlagen mogelijk te maken en zo de opbouw van spanningen te spreiden.
  • Waterwering [IB]: het binnendringen van vocht in de verhardingsconstructie te voorkomen.

Wat zijn de soorten asfalt tussenlagen?

Er zijn verschillende soorten asfaltwapeningsproducten die een òf meer van de mogelijke scheurremmende functies vervullen.

  • Asfaltvliezen zijn ontworpen om voldoende bitumen vanuit het installatieproces te absorberen om een waterwerende- en spanningsspreidende functies te bieden. De meest voorkomende asfaltvliezen met de spanningspreidende en waterwerende functie zijn non-wovens van polypropyleen.

  • Alle gridachtige producten hebben openingen om de overlaging goed aan de ondergrond te laten hechten. Een hechtwapening bestaat typisch uit geweven glasvezels al dan niet gecoat.

  • Structurele asfaltwapeningen hebben daarentegen een hoger en vormvast ribprofiel om interlock tussen de overlaging en het geogrid mogelijk te maken. Het geogrid is dan van polypropyleen met integrale knooppunten.

  • Asfaltwapenings-composieten  combineren een asfaltvlies met een raster van glasvezels of vormvast geogrid om meerdere functies te vervullen.

Wat zijn Tensar-asfaltwapeningen?

Tensar heeft een reeks asfaltwapeningen en asfaltwapeningscomposieten, ontworpen om samen te werken met de hechtlaag. Deze producten voegen trekstijfheid toe, beperken rekken en verminderen de ontwikkeling en grootte van scheuren.

Asfaltwapeningscomposieten bestaan uit een geogrid gebonden aan een asfaltvlies, en zorgen samen voor versterking en fungeren ze als een spanningsabsorberende tussenlaag (SAMI) en een vochtbarrière.