Geogrids

product-category-geogrid-580-900

Geogrids

Oplossingsoverzicht

Een geogrid bestaat uit een 2-dimensionaal raster van integraal verbonden trekelementen of ribben, die een grid- of netachtige structuur vormen, gewoonlijk geleverd in rolvorm. Geogrids, vervaardigd uit polymeren, worden geclassificeerd als geokunststoffen; dit is een brede productclassificatie die ondermeer geotextielen en geomembranen omvat naast enkele andere kleinere categorieën.

Tensar geogrids worden doorgaans vervaardigd van georiënteerd polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE) of polypropyleen (PP) voor duurzaamheid, stijfheid en sterkte. De verbindingen tussen de ribben zijn integraal gevormd waardoor ze een hoge sterkte en structurele stabiliteit hebben.

Geogrids worden gebruikt om civiel- en geotechnische problemen in of op de grond op te lossen. Ze bieden voornamelijk een stabilisatie- of versterkingsfunctie, om deze eigenschappen aan de grond of funderingsmateriaal toe te voegen of te verbeteren.

Wat zijn de functies van een geogrid?

Geogrids hebben in de eerste plaats een stabilisatie- of versterkingsfunctie om de prestaties van de ondergrond te verbeteren. Ze zorgen ook voor scheiding tussen de ondergrond en funderingslagen.

Hoe stabiliseren geogrids?

De openingen tussen de ribben zorgen ervoor dat het funderingsmateriaal in het geogrid wordt opgesloten. Op voorwaarde dat het geogrid stijf genoeg is, het ribprofiel diep genoeg en de verbindingen sterk genoeg, wordt het funderingsmateriaal vastgezet in de openingen en vormt het een composiet van funderingsmateriaal en geogrid met verbeterde sterkte en weerstand tegen vervorming.

Hoe versterken geogrids de bodem?

Voor gewapende grondtoepassingen moet de belasting worden overgedragen tussen de grond en het geogrid. De dwarsribben van uniaxiale geogrids bieden een efficiënt mechanisme voor belastingoverdracht door steunpunten (of afzetvlakken) in plaats van alleen wrijving. De hoge trekbelasting in het geogrid wordt gedragen door de langsribben. Ze moeten een dergelijke hoge belasting kunnen weerstaan gedurende de volledige levensduur van de gewapende grondconstructie (vaak tot 120 jaar), wat duurzaamheid en sterkte en stijfheid op lange termijn vereist.

Geogrids vergelijken

De efficiëntie van de insluiting en opsluiting door een geogrid is afhankelijk van de fysieke kenmerken (stijfheid in het vlak, efficiëntie van de knooppuntverbinding en ribprofiel) en compatibiliteit met het funderingsmateriaal (deeltjesgrootte en type). Verschillende geogrids met dezelfde QC-sterkte op korte termijn kunnen sterk verschillende kenmerken hebben, afhankelijk van de productiemethode, het type knooppuntverbinding, het ribprofiel en het gebruikte polymeer.

Voor gewapende grondtoepassingen moet het geogrid een bewezen langeduur sterkte- en stijfheids-eigenschappen hebben, evenals een hoge duurzaamheid. Geogrids variëren in hun langeduur-eigenschappen, afhankelijk van de productiemethoden en het gebruikte polymeer. Uniaxiale geogrids van Tensar zijn gecertificeerd voor een levensduur van 120 jaar in een breed scala van pH-waarde van de grond  en chemisch agressieve omgevingen.

Scheidingsfunctie met vrije waterafstroming

Testen en ervaring hebben aangetoond dat Tensar geogrids de functie van scheiding ondersteunen wanneer goed gegradeerd funderingsmateriaal wordt gebruikt. Geogrids zijn niet gevoelig voor  verstopping die kan optreden bij een geotextiel dat als scheidingslaag wordt gebruikt.

Sleuven graven met geogrid

Tensar geogrids worden regelmatig doorgraven om ondergrondse nutsvoorzieningen te plaatsen.